Industrial Chic Scrubbed Raw: Assemble's Goldsmiths CCA

London’s cultural sector is no stranger to industrial chic—the ex-furniture factory digs of Victoria Miro and the epic expanse of Tate Modern’s turbine halls are just two of many venues hitting those gritty glamour highs. But as repurposed lofts, factories, and warehouses become ubiquitous sites in the art world (one could argue their incumbent position as the next White Cube template), converted galleries that have treated their inherited architecture as an active tool will prove the most hospitable to emergent and not-yet-conceived forms of art practice. The Goldsmiths Centre for Contemporary Art, alchemically transformed from a Victorian bathhouse by the Turner Prize-winning collective, Assemble, has done precisely that.

If you think about it, the aquatic architectures of bathhouses and spas are perfectly poised for the ponderous and ambling environments necessary for exhibiting contemporary art. Designed as places to relax and unwind, or as a community service centre for scrubbing up and coming clean in Victorian times, bathhouses can also prompt deep critical reflection (who can’t attest to the mid-shower epiphany?) Filled with unique finishes, including the now-trendy grouted tiles, deep subterranean enclaves for colossal water-warming hardware, pitched ceilings and angled light streaming in from clerestory windows, as well as smaller closed-off changing rooms, they are also ideal for a variety of art forms, from dramatic performances to intimate film screenings.

That’s not to say Assemble had it in the bag when they were selected, from an open competition with 80 some applicants (including established gallery bosses like Jamie Fobert and 6a Architects), to conjure a new centre for contemporary art from an idiosyncratic bath house back in 2014. While working with an industrial Victorian building was far from easy, says Paloma Streglitz, who led the project with Adam Willis, it provided the multidisciplinary crew of seventeen with the unprecedented opportunity to develop a large-scale, permanent architecture. Until now, Assemble’s efforts had been concentrated on temporary participatory architecture, including an open-air cinema underneath a London motorway and a castle-like festival stage in Belgium. Goldsmiths CCA is the young collective’s first major building commission and combines their radical approach with historical architecture to create a forward-thinking enclave for contemporary art.

Reframing the hefty musculature of the Laurie Groves Baths’ plant works and water tank rooms to accommodate experimental art and events programming required more heavy-duty reconstruction than the group initially anticipated. Ceilings needed to be transplanted and entire floors were removed to free up space, while two centuries worth of pigeon poo had to be hand-chiselled away from the once-inaccessible cast-iron water tanks resting atop the building. “It was important for us to work with the existing architecture to produce a material and spatial variety throughout the gallery,” explains Streglitz. “We were not interested in becoming another white cube space.”

Still, there are far more carefully calculated interventions and excavations than full-sweep subtractions; working with a small space of 1,000 square meters and an equally small budget of £4.2 million, Assemble’s approach was more Rubik’s cube than battleship. The buildings’ insides are carefully peeled back in places to expose the textured layers of history beneath, and transposed in others to enhance the found qualities of the space. Juxtaposing the inherited rough and ready aesthetic are two sparkling new white cube galleries on the top floor, complete with skylights and oversized tresses. The result is a lyrical combination of precise functionality and decorative delights re-discovered amongst the original architecture—plus some idiosyncratic fittings of the collectives’ own doing.

Upon entering the new 8-meter tall lobby, an impressive ray of light pours in from the adjacent main baths building that has housed undergraduate studios since Goldsmiths acquired the Jacobean structure in 1994. By removing the original 2.5 meter ceiling and relocating and renovating the roof light from next door, Assemble have transformed the once-grim grotto into a welcoming first impression.

Cheeky gallery signage by Kellenberger-White, the project’s graphic designers, perch on the walls of each gallery; the rough masonry is a surprisingly good fit for the custom 8-bit-like typeface. The font was developed when Kellenberger-White team visited the CCA during construction and observed worm-like drill holes Assemble had made to fit the ground floor galleries’ new radiators. “We let them know the real purpose of those holes, but the idea had already stuck,” confirmed Willis. Not one to shy away from saturation, Kellenberger-White’s chameleon-like plaques change colours between rooms, helping to signpost the eight galleries.

New spaces look old and old spaces look new, resulting in a fun quiz awaiting any visitor who does not consider herself an expert in Victorian bathhouse architecture. In their oft-cheeky and super-saturated style, Assemble have added surprise details to each room—many of these inserts are hand-made by the eclectic collective. Moving beyond the welcome desk that is clad in pink-hued ridged cement tiles produced in-house, a blinged-out golden ceiling reminiscent of OMA’s Haunted House at the Prada Foundation hangs over the first gallery, which flows into the café.

Here, original drying racks for bathers’ wetsuits mingle with a series of eight speckled light pendants produced by Granby Workshop: the innovative ceramics manufacturer in Liverpool initiated by the collective that won Assemble the Turner Prize in 2015. The contrast in both function and style—not to mention the unique art first, coffee later protocol derived from making the first gallery the entrance to the café—testifies to Assemble’s precise vision for the space, which goes beyond design and into a broader imagining of how the gallery may grow with time.

A mysterious set of wooden doors coated in a hypnotic pre-dyed pale blue veneer open out onto a Juliet balcony, from which the piece de resistance of the gallery can be seen. By cutting out a chunk of the existing floor plate, Assemble have created a double-height performance venue that oozes theatrical charm. The raw walls belie the unique historical function of each floor as polished bath tile abruptly melts into exposed masonry. With its core position in the gallery, dramatic height and visibility from all angles, the Oak Foundation room is an apt venue for the independent events programming rearing to overtake this flexible space.

Chasing the smurf-hued doors around the building is a series of chubby, twisting water pipes coated in a similar shade of blue. The blue theme continues into the four gender-neutral bathrooms in the basement, which are bequeathed with regal marbled splash back panels above the sinks. Each one a slightly different pattern, the tiles recall the group’s splatware ceramics. Institutions typically have a high level of regularity, finish, and shine, says Stiglitz. We wanted to create a space that was open for play, made clear through the architecture.

Underneath these light-hearted interventions is a deep awareness of the buildings past life and the ways in which it has been shaped by its users throughout the centuries. A staircase painted in white clearly exposes the many fill-ins needed from a barrage of bathers. Within Assemble’s proposal, this was supposed to be the elevator; but upon discovering the richly textured staircase, it was unanimous decision to move the lift to the back-end of the building. Assemble’s deference to the structure (a slackening of ego unknown to most architects) has shaped the gallerys current status, as a sort of richly layered canvas awaiting its future users to leave their marks.

Ascending the mottled stairs, past a discreet glimpse out over the next door student studios, visitors will discover the former cast-iron water tank turned elemental gallery space. The water tank`s raw, rough texture has been preserved; a new primary timber structure dyed with a ‘home-brew’ iron acetate stain blends into to the hulking metal, bringing its base up by 50 per cent. Half of its roof has been sliced off, creating a 48 square meter terraced space out back that awaits artistic intervention; without central heating, the water tank gallery will likely be a seasonal affair, or a year-round experimentation zone for intrepid artists up for the cold.

The tank room is flanked by two additional top-lit white cube spaces that have temporarily transformed into black boxes housing two films by the Argentine video artist Mika Rottenberg, whose surreal yet critical practice constitutes the inaugural exhibition. The new galleries are encased in a rough teal concrete façade that Assemble developed with corrugated cement board: a material more familiar with the likes of industrial sheds. A literal glow-up from industrial chic comes in the 20 café chairs designed in collaboration with Cake Industries. Made from folded sheets of steel predominantly used in mechanical fixings, their supple iridescent form resembles an Eames after an all-night rave.

On paper, the pliability of an iron-clad, two hundred year old bathhouse seems incredulous. But as Assemble have shown, even the meanest of metal can be transformed into a multi-layered venue that echoes the function of Goldsmiths CCA, as a gallery intent on hosting a “diversity of exhibition-making, from historical surveys to new commissions with younger artists,” says its Director Sarah McCrory. Its chiselled past and playful new groove meld together in open anticipation of the future lives to come, proving that industrial art haunts need not be all clean concrete and minimalist cool.

(Published on: Icon )